Амортисьори

Амортисьори    


При висока скорост автомобилът натежава назад, натоварва задните колела и разтоварва предните. При натискане на спирачката се наблюдава обратната картина. И в едната, и в другата ситуация би било идеално състоянието, при което автомобилът запазва нормалното си хоризонтално положение. Подобна е картината и при маневриране, но тук натоварването не е по осите, а по страните на автомобила. Главната задача на амортисьорите е удържането на колелата в постоянен контакт с пътя и избягване на загубата на контрол над автомобила. По тази причина амортисьорите трябва да са колкото  може по-стабилни, за да преодолеят препятствието и да се върне автомобила на пътя, осигурявайки необходимото сцепление. Според съвременните тенденции, пружините или ресорите само поддържат теглото на колата. Цялата останала дейност поемат амортисьорите, като по-прецизен инструмент. Ето защо е важен правилният им избор.


Видове амортисьори


Най-разпространените амортисьори са два вида – хидравлични и газохидравлични (газови). В хидравличните амортисьори подтискането на вибрациите на еластичните елементи на окачването става с преливане на течност (обикновено масло) от един резервоар в друг и обратно чрез система от клапани. В газовите амортисьори също присъства течност, но тя е предварително подгрята до малък обем газ. Газовите амортисьори имат един класически недостатък. При неизбежното клатене въздухът разпенва маслото и създава въздушни ями в работата на амортисьора. При интензивни вибрации се появяват въздушни балончета с ниско налягане, които не само, че намаляват ефективната работа на амортисьора, но и бързо го изваждат от строя.


Амортисьорите биват още класически задни и предни, тип McPherson. McPherson са амортисьори с телескопична хидравлична достатъчно сложна конструкция. Според строежа си се разделят на еднотръбни и двутръбни.

Едни от най-разпространени са хидравличните двутръбни амортисьори. Състоят се от две тръби, поставени една в друга, външната от които се явява корпус, а вътрешната е запълнена с работна течност и разположено в нея бутало с клапани. Пространството между тръбите е запълнено с резервна течност за охлаждане и за компенсация при протичане, а също и с въздух за компенсиране на измененията в обема при температурно разширение. Поставят се на окачването на автомобила за спокойно и равномерно движение в условията на добри пътища.


Кога амортисьорите са неизправни?


Колкото по-неизправни са амортисьорите, толкова по-дълго време колелото ще прекарва във въздуха, без контакт с пътя. По този начин се увеличава спирачния път, особено на натоварен автомобил, намалява скоростта за безопасно завиване, възлите по ходовата част интензивно се износват. Неизправните амортисьори се отразяват много драстично на системите ABS и Traction Control. Техните датчици са настроени да проследяват движението на колелата по земята, а не когато се въртят с голяма сила във въздуха. Най-важното е, че се влошава управляемостта на автомобила и той започва да се движи странно при промяна  на скоростта.


Когато амортисьорите са изправни, вибрациите и шума в автомобила са много по-малко. Състоянието на амортисьорите се отразява на всичко в автомобила. При лоши амортисьори се влошава плавността на движение, спирането, завиването, изкачването и спускането, а всичко това лесно може да доведе до аварии поради увеличените вибрации. Самостоятелната проверка на изправността на амортисьора е елементарна. Достатъчно е да се направи оглед и да се определи има ли протичане на течност по корпуса на амортисьора, а след това интензивно да се разклати автомобила във всеки ъгъл подред, като се натисне силно по 3-4 пъти. Ако колата се люлее повече  и се чуват отчетливи почуквания, амортисьорът е повреден и трябва да се смени.


Кои са подходящите амортисьори?


Повечето производители на автомобили указват  кои са подходящите амортисьори. Единственото, на което следва да се обърне внимание е дали ви харесва поведението на автомобила след смяната или не. Преди да се поставят газови амортисьори трябва да се отчете, че те са много по-твърди от хидравличните. С тях поведението на колата на завои ще се подобри, но общият  комфорт ще се влоши. За движение по лоши пътища са подходящи маслените амортисьори.