Носачи

Носачи

Носачите са детайли от автомобила, които осигуряват връзката между колелата и шасито . Носачите са отговорни за вертикалното движение на колелата – нагоре-надолу, без това да се отразява на купето или на пътниците. В зависимост от конструкцията на окачването, носачите се класифицират според броя на точките на закрепване. Освен това, се разделят и според ъгъла, под който се намират спрямо движението на автомобила. По тези параметри носачите биват надлъжни и напречни. Най-често, при независимото окачване се срещат А-образни или още триъгълни носачи, прави носачи с две точки на закрепване и Н-образни, които се състоят от  два прости носача с общ мост. Триъгълните носачи могат да работят както в надлъжно, така и в напречно положение.
Конструкторите на съвременните автомобили все по-често използват схеми с много носачи, които гарантират идеалната кинематика на колелата, добро управление и превъзходна устойчивост. Така носачите на предното окачване се грижат не само за удържането на колелото, но и за комфорта на придвижване.

Конструкция

Носачът представлява излят продълговат детайл от стомана или по-лека сплав с надлъжни ребра.  В зависимост от инженерното решение на окачването, конструкцията на носача може да варира. 
Конструкцията на триъгълните носачи възниква в процеса на създаване на опростено окачване за евтини автомобили. Със своите три точки на закрепване, триъгълният носач може да работи както в напречно, така и в надлъжно направление. Тази конструкция създава възможност да се използват по-малко детайли в окачването и да се намали цената му.

 

 

Алуминиеви носачи

Volkswagen и Subaru са първите, които се отказват от стоманени носачи още през 90-те години и ги заменят с носачи от по-леки сплави. Носачите от алуминий днес са предпочитани за повечето големи производители на автомобили и са най-често срещаният вид носачи за европейските коли. Тези носачи, обаче имат и някой слаби страни. На първо място качеството на материала не може да се сравни с качеството на стоманата. При всички случаи, алуминиевите носачи се износват много по-бързо и се налага смяна при сравнително високи цени на услугата. При почти всички алуминиеви носачи се изважда втулката. Но това съвсем не е всичко. Обикновено се чува шум, идващ изпод автомобила. Алуминиевите носачи причиняват вибрации на гумата по време на движение, изкривяване на гумата, както и отделянето на гумата от метала, често повреждане поради сложната система на шасито. Всичко това намалява комфорта и безопасността на водача и пътниците. От друга страна, за разлика от стоманените, алуминиевите носачи не подлежат на корозия.

Проблеми с носачите

Силен удар или пропадане на колелото в дълбока яма при висока скорост, са само част от причините за повреждане на носачите. Постепенното износване на съседните елементи също може да разруши носачите. Във всеки случай, носачите се сменят, а не се ремонтират. Признаци за неизправност на носачите са скърцане, стържене или почукване в окачването при всяко вертикално преместване на шасито. Лесно може да се видят причинените по носача дефекти.

Срок на  годност на носачите

Ресурсът на окачването се определя изцяло от степента на външно въздействие. Тук влизат натоварването, състоянието на пътищата и маниерът на шофиране. Наличието на сол  и други химически елементи, разпръснати по пътищата през зимата, причиняват корозия по всички метални елементи на автомобилите, в това число и на носачите. Доколко всяка от тези причини ще има отрицателно въздействие зависи от грижата на водача да проверява често ходовата част на колата, да почиства и да смазва съответните елементи. Ако колата се поддържа, стоманените носачи имат живот за около 100 000 км. пробег. В много от моделите на новите леки автомобили, носачите са изработени от по-леки сплави. Това се отразява на качеството на носачите,те са много по-уязвими и издържат по 50-60 000 км. пробег. Опасностите, които грозят автомобилите, ако носачите не се сменят своевременно, са неустойчивост и лоша управляемост. Това е директна заплаха за сигурността на водача и пътниците. Повреденият носач се движи в погрешна траектория и наранява и околни детайли, което вече води до един много по-сложен и по-скъп ремонт на колата. Другият сериозен проблем, който неизправният носач може да причини е силното износване на гумата и отново лоша управляемост на цялата кола.