Съединител

 

Комплект съединител

Съединител комплект   


Защо е нужен съединителят и каква дейност изпълнява? Най-популярното определение е, че съединителят е нужен за да осигури плавно превключване на скоростите и да изключва двигателя. С помощта на съединителя двигателят не се претоварва и детайлите му не се износват. Ако съединителят е изправен, колата винаги ще тръгва плавно и няма да има изненади при тръгване от светофар или при превключване на скорост. От експертна гледна точка, съединителят е важен конструктивен елемент от трансмисията на автомобила. Предназначен е за кратковременно отделяне на двигателя от трансмисията и плавното им съединяване при превключване, а също и за предпазване на елементите от трансмисията от претоварване и колебания. Съединителят се намира между двигателя и скоростната кутия. В зависимост от конструкцията и принципът си на действие, съединителите биват механични, електрически и хидравлични. Механичните предават въртящия момент за сметка на силите на триене. Хидравличните обезпечават връзката с помощта на течност, а електрическия съединител се управлява от магнитно поле. Най-разпространен е механичният съединител, който от своя страна бива еднодисков, двудисков и многодисков. В зависимост от състоянието на повърхностите на триене, съединителят е сух и мокър. В сухият съединител се използва сухо триене между дисковете. При мокрия съединител, дисковете работят в течност.
Съвременните автомобили са основно със сух еднодисков съединител. Конструкцията му включва маховик, феродов диск, притискателен диск, диафрагмена пружина и изключващ лагер. Маховикът се монтира на коляновия вал на двигателя. Той действа като водещ елемент на съединителя. В днешните автомобили се използва двукомпонентен маховик, който се състои от две части, съединени с пружина. Едната част е съединена с коляновия вал, а другата – с феродовия диск.


Принцип на работа


При натискане педала на съединителя, задвижващият механизъм премества вилката, която въздейства на лагера. Лагерът натиска диафрагмената пружина на притискателния диск. Диафрагмената пружина се огъва към маховика, а външният ѝ ръб освобождава притискателния диск. Предаването на въртящия момент от двигателя към скоростната кутия спира. При отпускане на педала сцеплението на диафрагмената пружина привежда притискателния диск в контакт с феродовия диск и чрез него в контакт с маховика. Посредством силата на триене, въртящият момент се предава от двигателя на скоростната кутия

 

Кога се сменя съединител


Това, което водачите трябва да знаят е, че трябва да се отнасят грамотно към съединителя и да не го подлагат на преждевременно износване. При агресивно каране, този механизъм от автомобила получава извънредно натоварване, което със сигурност ще доведе до проблем.
Съединителят на автомобила не се сменя на определен пробег, а само тогава, когато се повреди. Често излиза от строя съединител на автомобил, който се движи много интензивно в града с чести спирания и тръгвания. В това отношение, колите, които се движат извън града са облагодетелствани. За евентуален проблем със съединителя сигнализира драскането, което се чува при смаяна на скоростите и специфичната миризма на изгоряла пластмаса, която се появява в купето. Има проблем, когато автомобилът започне да боксува или не се отлепва от място при опит за потегляне на по-висока предавка. Боксуването на съединителя се получава, когато феродовият диск не приляга плътно до повърхността на маховика и притискателния диск при напълно отпуснат педал. В този случай оборотите на двигателя се повишават, но автомобилът бавно набира скорост по време на движение. Когато съединителят не е изключен напълно – обратно, появява се трудност или невъзможност да се превключи предавка. Обикновено превключването е съпроводено от нехарактерно стържене, като педалът е напълно натиснат. Това показва, че усилията, предадени с помощта на педала са недостатъчни за изключване на съединителя. Често повредата е само в някой от елементите на съединителя, но е несериозно да се подмени само той, а не целия комплект съединител.