Ангренажен комплект

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ

1
2
3

 

Комплект ангренажен ремък на супер изгодни цени, огромен асортимент и избор от десетки марки производители на ангренaжни ремъци.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоя комплект ангренажен ремък на невероятна цена в рамките на няколко минути!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!

  

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: INA, GATES, CONTITECH, BOSCH и др.

 

Ангренажен комплект - състои се от ремък и ролки - едни от най-важните части, които обезпечават работата на газоразпределителния механизъм в автомобила. Този механизъм се задвижва с ангренжен ремък или с ангренажна верига. В повечето съвременни автомобили газоразпределителният механизъм е с ремъчно задвижване, т.е. с ангренажен ремък. Водачите на автомобили е добре да знаят каква е функцията на ангренажния ремък и ролките, какви функции изпълнява един ангренажен комплект, какво ще се случи при скъсване на този ремък и как да се предотврати възникването на тази ситуация.

Функция и конструкция на газорапределителния механизъм

Преди да разгледаме ремъците, които се явяват съставни части на много механизми на двигатели с вътрешно горене, е необходимо да разясним какво е газоразпределителен механизъм. Този механизъм представлява един от най-сложните механизми, които имат двигателите с вътрешно горене. Неговите функции се състоят в това да обезпечават навременно запълване на цилиндрите с горивна смес и навреме да извеждат от тях отработените газове.

Тези задачи механизмът решава отваряйки и затваряйки в строго определени моменти клапаните в двигателя, които присъстват при всеки цилиндър. Точно те, а също така и разпределителният вал, който директно управлява тяхната работа, се явяват основните елементи на всички съвременни газоразпределителни механизми в автомобилите. За да може разпределителният вал да изпълнява своите функции, му е необходимо да се подаде въртелив момент. Той се подава от коляновия вал с помощта на специално предназначените за тази цел ангренажни ролки, които се съединяват помежду си посредством ангренажния ремък (ангренажен комплект).

ангренажен ремък комплект
От казаното по-горе става ясно, че ангренажният ремък се явява този детайл, с помощта на който се синхронизира работата на разпределителния и коляновия вал. Следва да отбележим, че в много от съвременните модели двигатели с вътрешно горене, ангренжният ремък задейства и водната помпа от охладителната система на автомобила.

Визуално ангренажният ремък представлява назъбен ремък, като назъбената част е от вътрешната страна на ремъка. Трябва да посочим, че всеки модел двигател има различен ремък, т.е. няма универсални ремъци. В миналото ангренжните ремъци се произвеждаха от гума, смесена с текстил. В съвременните ремъци се използват високотехнологични полимерни съставки, които се отличават с по-голяма издръжливост и са по-устойчиви на въздействието на температурните промени. В повечето случаи един ангренажен ремък се експлоатира не по-малко от 50 000 км. пробег. Все пак, има случаи на скъсване на ангренажен ремък по-рано от очакваното, затова при избиране на ангренжен комплект трябва да се подбира качествен такъв.

Причини и последствия при скъсване на ангренажен ремък

За съжаление скъсването на ангренажен ремък е доста разпространен проблем. Основните причини, поради които може да се скъса, което налага смяната на целия ангренажен комплект:

  • неспазването на препоръките на производителя на автомобила за сроковете за смяна
  • нарушаване правилата за експлоатация
  • попадане по повърхността на ремъка на гориво-смазочни материали – ако на повърхността на ремъка е попаднал гориво-смазочен материал (масло, антифриз, пр.), то този ремък е необходимо, колкото е възможно по-рано, да се смени. Практиката е доказала, че дори ако се почисти петно от масло от ремъка, той отново ще се скъса по-рано от определения му краен срок на експлоатация и се налага смяна на комплект ангренажен ремък. 
  • некачествен ремък

Също така, до скъсване на ангренажен ремък може да доведат проблеми с ролките, обтегачите и водната помпа. Затова, по време на техническото обслужване на автомобила и/или когато дойде време за смяна, се подменя целия комплект ангренажен ремък. Много е важно, когато се монтира нов ангренажен комплект, в който влизат ремък, ролки и обтегачи, да не се монтират детайли на неизвестни производители със съмнително качество.

Такива детайли могат да ви подведат във всеки момент, а последствията от това почти винаги са доста тежки за двигателя на автомобила. Когато се скъсва ангренажен ремък, разпределителният вал спира да работи, оставяйки клапаните в това положение, в което те са се намирали в момента на скъсването. Това довежда до това, че буталата удрят по клапаните и ги огъват, в резултат на което може да се повредят и буталата, и втулките. Накратко, след един такъв инцидент, нерядко се налага ремонт на целия двигател, не само подмяната на ангренажен ремък комплект.

Някои модели двигатели имат защита и ако се е повредил ремъка, може да се смени само той, но в същото време, трябва да знаем, че съвременните двигатели имат голям въртящ момент, което означава, че при едно евентуално скъсване на ремък или повреда на ролки, рискът за двигателя остава висок. Затова при купуване и подмяна на ангренажен ремък комплект се доверете на известни и доказани марки в бранша като INA, GATES, CONTITECH и др.