Бобина

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ

1
2
3

 

Бобини на топ цени, огромен асортимент  и възможност за избор от десетки марки производители на бобини с доказан произход и гаранция за качество.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоята бобина на невероятна цена в рамките на няколко минути - бързо, лесно и изгодно!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!


 

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: NGK, BERU, DENSO, BOSCH, BREMI и др.

 

 

Бобини на ниски цени

Бобина - това е елемент от запалителната система на автомобила, която преобразува нисковолтовото напрежение във високоволтов импулс. Високото напрежение, възникващо в бобината, предизвиква образуването на искра между електродите на запалителите свещи и обезпечава  възпламеняването на горивно-въздушната смес. 

Запалителна бобина – устройство

Една бобина за кола представлява трансформатор с две намотки – първична и вторична, във вътрешността на които се намира ядро от листова ламарина и всичко е покрито с изолиран корпус.

  • Първичната намотка се състои от дебел меден изолиран проводник и наброява от 100 до 150 или повече навивки. Намотката има изводи от 12 волта.
  • Вторичната намотка се разполага извън първичната и се състои от 1500 до 3000 навивки от тънък меден проводник. Във вторичната намотка се създава импулсно напрежение до 35 000 волта, което се подава към запалителните свещи.

Бобини от маслен тип са запълнени с трансформаторно масло, което ги предпазва от прегряване.

Първичната намотка е изведена до пластмасовия капак с изолирани клеми. Вторичната намотка е свързана с края си към високоволтовата клема на всяка запалителна бобина.

За да се защитят от късо съединение, между намотките има лакиран проводник, трансформаторно масло, кабелна хартия или друга изолация,  а също така пластмасови или порцеланови детайли, които фиксират здраво трансформатора  към външния корпус на автомобилната бобина за стартер.

Някои видове запалителна бобина са снабдени допълнително с резистор, който ограничава тока в първичната намотка. Резисторът, известен и като вариатор е навит на спирала стоманен проводник с висок температурен коефициент, което рязко увеличава съпротивлението му при силен ток. Използва се за бавнооборотни бензинови двигатели, като се включва последователно към първичната намотка.

Видове бобини

Основно се разделят два вида запалителни бобини - общи и индивидуални.

  • Общата бобина се използва в запалителна система с разпределител или без него. При нея първичната намотка е разположена извън вторичната, а импулсът от вторичната намотка се подава на запалителните свещи.
  • Индивидуалната запалителна бобина за кола се използва в системата на пряко електронно запалване. За разлика от общата конструкция, в индивидуалните бобини, първичната намотка се намира вътре във вторичната. Индивидуалната бобина се монтира директно върху свещта и високоволтовият импулс се предава практически без загуба на мощност.

Препоръки за експлоатация

  1. Не оставяйте запалването включено без пускане на двигателя за дълго време. Това съкращава живота на всяка бобина.
  2. Намерете време за почистване и проверка на запалителната бобина. Убедете се, че проводниците са добре закрепени и, че върху корпуса или вътре в него не попада вода.
  3. Не пипайте високоволтовия проводник на бобина за стартер с голи ръце при включено запалване.

Признаци за повреда на бобина за кола

Ако забележите, че бобината се нагрява необичайно, то незабавно трябва да се диагностицира. Това е и първият признак за неизправност на една бобина.

Друг признак е късото съединение по време на пускането на двигателя, при което се усеща миризма на изгоряла изолация, а ключалката и стартерът силно са нагряват. Бобината трябва спешно бъде ремонтирана или сменена – в такъв случай можете да се възползвате от нашите винаги ниски цени.

Ако ключът е завъртян в активно положение, но двигателят дълго време не се включва, то изолацията на намотките на автомобилната запалителна бобина ще се загрее много силно и бързо ще се амортизира. Така проводниците ще се оголят и може да възникне късо съединение. Да остарее може и силиконът на наконечниците на бобината.

Методи за проверка

Всеки водач може сам да провери дали тяхната бобина за кола е в изрядност или не. Не е сложно да определите причината за проблема и да направите диагностика на бобината. За да видите бобината, трябва да я свалите от автомобила. Тя може да е разположена около двигателя и по-точно в областта на блока с цилиндри, но всичко зависи от модела на колата. За да не се причини друга повреда в електрическата система  на автомобила трябва предварително да откачите минусовият проводник от акумулатора и бобината.

Най-голям интерес предизвиква високоволтовия проводник на бобината, понеже играе много важна  роля при включването. След това закрепената с 4 винта бобина се сваля и внимателно се оглежда за дефекти. Корпусът се почиства от прах и мръсотия, защото това може да причини значително изтичане на напрежение.

За да проверите дали една бобина за стартер е развалена, трябва да я тествате с омметър. Това се прави, като едната клема се включи към входа, а другата към изхода на намотката. Първо се проверява първичната, а после и вторичната намотка. Показателите на омметъра при първичната намотка трябва да бъдат много по-малки от показателите на вторичната намотка.

Проверката на запалителна бобина не е трудна. Ето защо е важно да я проверявате постоянно. Ремонтът на бобина, означава да се възстановят намотките или целият детайл да бъде сменен. Разходите за това са малки, а резултатът гарантира надеждност на автомобила.

 

В нашият онлайн магазин можете да намерите висококачествени модели запалителна бобина на достъпна цена – свържете се с нас за помощ при избора.