Воден радиатор

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ

1
2
3

 

Водни радиатори на супер изгодни цени, огромен асортимент на световноизвестни марки производители на радиатори.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоя воден радиатор на невероятна цена в рамките на няколко минути!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!


 

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: NISSENS, AVA, HELLA, NRF, THERMOTEC, VAN WEZEL и др.

 

Воден радиатор за автомобили на ниска цена 

Воден радиатор - това е един от основните елементи на системата за охлаждане, която предпазва двигателя от прегряване. Преминаващата през двигателя течност - вода или антифриз - се нагрява и попада в радиатора, където се охлажда и се връща обратно в двигателя с вътрешно горене.

История

Смята се, че първата концепция за водни радиатори се появява през 1886 г., в серийния автомобил Benz Velo. Идеята е развита от Вилхелм Майбах, който изобретява клетъчен радиатор и го монтира в конструкцията на Mercedes 35HP. Подобни радиатори се използват и до днес. В най-ранните радиатори липсва помпата, обезпечаваща циркулацията на водата. 

Без тази помпа охлаждащата се течност водата от двигателя влиза през горния отвор на един воден радиатор, охлажда се, пада на дъното и изтича през долния отвор, за да се върне отново в двигателя. С увеличаването на мощността на автомобила,  действието на този ефект на термосифона  бързо се изчерпва и се налага използването на помпа в радиатора. 

Понеже задачата е да се отвежда топлината от двигателя в атмосферата и да се охлажда преминаващата през него течност, автомобилният воден радиатор трябва да бъде поставен на най-подходящото място. Това е предната част на автомобила, зад решетка, която пропуска силна струя въздух по време на движение. Дори и двигателят да е поставен в задната част, е нужно този воден радиатор да се поставя отпред, а системата за циркулация на течността се удължава. В конструкцията на някои автомобили, пред радиатора са монтирани щори, които го покриват през зимата, снижават разсейването на топлината и я насочват за отопление на купето. 

Има и алтернативни места за монтиране на воден радиатор, обикновено в случаи когато двигателят е отзад. Тогава радиаторът се постава по протежение на страничната стена или от двете страни на автомобила, ако радиаторите са два. В тези случаи, отворите за въздушният поток са разположени в страничните стени на багажника. 

Конструкция на воден радиатор 

Всеки воден радиатор се състои от два резервоара – горен и долен, към които са прикрепени охладителните тръби и сърцевина, която е основен топлообменен елемент. Има два вида водни радиатори за автомобили - пластмасови или метални. Сърцевината представлява набор от безшевни месингови или алуминиеви тръби с дебелина на стената до 0,15 мм, които свързват долните и горните тръби. Всяка тръба е оребрена с тънки, гофрирани като хармоника ленти от месинг или алуминий. 

Алуминиевите водни радиатори са по-леки, но по-бързо се разрушават при механично въздействие. За да изравни свойствата си с месинговия воден радиатор, алуминиевият трябва да бъде по-голям и по-дебел. В автомобилите преди Втората световна война, радиаторите били клетъчни, изработени от месингови сегменти с петоъгълно сечение. Водата не циркулирала в тръбите, а охлаждането се получавало  единствено от контакта на тръбите с въздуха.

Регулиране на температурата на течността

Основната функция за поддържане на постоянна температура в системата за охлаждане, се осъществява от термостат, който разпределя движението по контурите. Движението се извършва по малък и голям кръг. При топло време, когато движението е по големия кръг, за ефективно отвеждане на топлината и поддържането на постоянна температура на течността се използва един или няколко вентилатора. 

Допълнителен радиатор 

С появата на двигатели, работещи на различни режими, включително с форсиране, се появява необходимостта за допълнително устройство за охлаждане. Някой автомобилни концерни намират решение в паралелен монтаж на допълнителен радиатор със свой отделен електрически вентилатор. 

Как да изберем радиатор?

Когато търсим воден радиатор за автомобила си, трябва добре да знаем какъв е оригиналният радиатор, с който колата е произведена. Ако той е с овални тръби, трябва да го заменим със същия, а не да определяме избора единствено по цената. Новият радиатор трябва да отговаря на следните условия:

  • Дебелината на сърцевината да не е по-малка от тази на оригиналния воден радиатор.
  • Количеството и диаметъра на тръбичките да е еднакво с това на радиатора, с който колата е закупена.
  • Плътността на ламарината да не се различава от тази на оригинала.

Ако не се съобразим с тези условия, последствията могат да са неприятни, като например:

  • Излизане от строя на вентилатора, понеже ще работи непрекъснато на пълен ход.
  • Загряване на двигателя до степен, която налага спиране на автомобила и изчакване, докато се охлади.
  • Силно прегряване на двигателя, след което следва основен ремонт.

В последните години има силен наплив на водни радиатори за автомобили, предлагани от неизвестни китайски производители. Те се предлагат на атрактивна цена и основното, което трябва да знаем за тях е, че всички са с кръгли тръби и не са подходящи за по-голямата част от автомобилите. Предлагат се различни видове воден радиатор на ниска цена, защото са съкратени голяма част от разходите на производителя – намалена е дебелината на сърцевината, броят на тръбите и дебелината на ламарината.