Горна помпа на съединител

Горна помпа съединител

Устройството на една горна помпа на съединител не е сложно. Тя се състои от корпус, цилиндър, бутало и маншони, а задачата и е да предава усилието от педала на съединителя на долната помпа на съединителя. Това става с помощта на хидравлична течност. Излизането от строя на системата на съединителя става по няколко причини, една от които е неизправна горна помпа. Признаците за неизправност, които обикновено се диагностицират са следните:

- Чувствително понижаване в нивото на резервоара на съединителя показва, че някъде в системата течността изтича. Ако съединителните тръби са цели, то причината може да са износените маншони или неизправност на буталото в помпата.

- Ако при натискане педалът потъва, е сигурен сигнал, че по пътят на съединителя има въздух. Това се получава, когато има спукани маркучи или нивото в резервоара е много ниско.

- Когато при превключване на предавките в кутията се чува звук, напомнящ хрущене, причината е неизправност в буталото или в пружината на горната помпа. 

Когато някой от тези признаци е налице, следва да се проверят всичките детайли на системата. Ако проблемът се подмине, ремонтът на горна помпа съединител може да премине в ремонт на много по-сериозни детайли. 

Ремонтна дейност

При потъване на педала, трябва най-напред да се отстрани въздуха. Ако това не помогне, следва да се предприеме ремонт. Продават се комплекти за горна помпа за съединител, който съдържа маншони, възвратна пружина и др. 

Помпата се намира точно под педала на съединителя. В зависимост от модела на автомобила, демонтажът се прави или в отделението на двигателя, или в салона. След свалянето и огледа на горна помпа за съединител, трябва да се промият всички детайли. Това се прави със спирачна течност. 

Желателно е всички елементи, които присъстват в закупения комплект и особено уплътненията и възвратната пружина, да се сменят. Ако се открият неизправности, които не могат да се отстранят или заменят с детайли от комплекта, е нужна смяна на цялата горна помпа съединител.