Долна помпа на съединител

Сортирай по:

Няма намерени продукти

 

Долна помпа на съединител на супер изгодни цени, огромен асортимент на световноизвестни марки производители на помпи за съединител.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоята долна помпа на съединител на невероятна цена в рамките на няколко минути!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!


 

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: TRW, ATE,  LPR,  BOSCH и др.

 

Част от нашия асортимент:

Долна помпа съединител

Заедно с горната помпа, долната помпа е от основните части на механизма на съединителя. Основната задача на една долна помпа на съединител е да предаде възникналото при натискане на педала на съединителя усилие и постъпващо чрез шланг от горната помпа към детайла, който взаимодейства със скоростната кутия. 

Традиционно всяка долна помпа за съединител е разположена на картера на скоростната кутия или до нея и според принципа на действия и устройството си е сходна за всички модели автомобили. 

Конструкция на долна помпа на съединител 

  • метален или пластмасов корпус
  • клапан за изпускане на въздуха
  • възвратна пружина
  • бутало
  • заключващ пръстен
  • гумени части: уплътнения и маншон 

Признаци за повреди 

Амортизацията и неизправността на някои от детайлите може да доведе до влошаване на работата на цялата система на съединителя, за което се съди по следните признаци: 

  • Вижда се рязкото спадане на нивото на спирачната течност в резервоара, което свидетелства за нейното изтичане. Причината може да е износен маншон на долната помпа.
  • Периодично пропадане или много меко натискане на педала на съединителя сигнализира за попаднал в системата въздух
  • Педалът на съединителя постепенно слиза все по-надолу и се усеща проблем при превключването на скоростите. Ако регулировката на педала не дава резултат, а нивото на спирачната течност в резервоара не се променя, то това е признак за счупена пружина в долната помпа.

Свалянето и ремонтирането на долна помпа съедиинител не е трудно. Свалената помпа се оглежда и както при горната помпа на съединител, детайлите се промиват със спирачна течност. Никога не се използва бензин, машинно масло или вода, тъй като тези течности могат да повредят гумените елементи. 

От друга страна, всички гумени детайли – маншон, уплътнителни пръстени и др. задължително се сменят при всеки ремонт, независимо от състоянието им. Ако ремонтът по някаква причина е невъзможен – открити са пукнатини по корпуса или има големи неравности по вътрешната му страна поради неизправност в работата на друг елемент, трябва да се закупи нова долна помпа на съединител и да се смени изцяло.