Пружинно окачване

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ

1
2
3

Пружини 


Пружините са един от основните детайли от окачването на автомобила. Може на пръв поглед да изглежда проста, навита на спирала стоманена тел, но всъщност държи тежестта на колата, осигурява достатъчното разстояние между пътната настилка и купето, когато колата е спряла или е в движение. Пружините определят поведението на колата при преминаване на препятствие, въпреки че при попадане в яма амортисьорите оказват влияние на хода на пружините. Амортисьорите и пружините винаги работят заедно, изпълнявайки две части от една голяма задача – плавен ход на автомобила. Пружината е еластичен елемент от окачването, който омекотява удара от движението по неравен път. След сблъсъка с препятствието, колелото се отделя от земята и става неуправляемо. Задачата на пружината е колкото се може по-бързо да го върне на мястото му. Колкото по-мека е пружината, толкова по-силно тя може да се свие и да погълне повече енергия. Понеже енергията се консумира много бавно, колебанията  ще затихват бавно, подхранвани от новите удари с препятствията по пътя. За решението на този проблем на помощ идва амортисьорът, който е предназначен за бърз контрол на колебанията на колелото.


Така пружините не само осигуряват плавния ход на автомобила, но и правилната височина на купето по път с неравно покритие. Пружините влияят и на редица други параметри. Например от качеството и характеристиките на пружините на окачването зависи товароподемността на колата. Правилно подбраните, в зависимост от условията на експлоатацията и изискванията на водача, пружини позволяват да се подобри комфорта при возене. Понеже действието им се контролира от амортисьорите, е препоръчително при смяната на амортисьорите – предни и задни, да се сменят едновременно и съответните пружини. Ако пружините са с различна твърдост, те могат да натоварят неравномерно други елементи от окачването и да влошат управлението на автомобила.


Видове пружини на окачването


Стандартни пружини, изчислени според средните условия на експлоатация, основно по градски пътища.


Усилени пружини с увеличена твърдост, спрямо стандартните. Изработват се от по-дебел материал, а за свиването им при пътуване са необходими по-големи усилия. Използват се за  пътища с много неравности и за товарни автомобили.

Повдигащи пружини, които увеличават просвета между пътя и автомобила, като повдигат колата над пътното платно. Така се увеличава проходимостта на товарните автомобили.


Понижаващи пружини, предназначени за изместване центъра на тежестта на автомобила по-ниско. Това оказва влияние на управлението на автомобила. Тези пружини са предпочитани от любителите на по-динамично каране.


Специални пружини, притежаващи не толкова разпространени параметри. Изработват се по поръчка.


Освен разделянето по функционални типове, на свойствата на пружините могат да влияят и други характеристики. Например, за да станат по твърди, може да се използват различни способи, като да се увеличи броя на навивките, да се промени диаметъра или да се използва по-дебел материал. Формата на пружината също оказва влияние върху свойствата ѝ. Тя може да е цилиндрична или друга.  Характеристиките се променят и при различното натоварване. Понякога методите се комбинират, като се произвеждат пружини с нестандартна форма, с непостоянен диаметър и различна дебелина на материала.


Кога се налага смяна на пружини?


Пружините могат да станат неефективни от най-обикновена умора на материала, като резултат от неговото износване. Повърхността може да се повреди от триене, удари и много често свиване до крайна точка. Честото претоварване на автомобила или преминаването на висока скорост по неравни повърхности също е пагубно за тези детайли от окачването. Ако към това се добави корозията на метала от повишената влажност и влиянието на солта през зимата, причините за честа смяна на  пружините се увеличават. Смяна се налага при счупване на пружината, като тя обикновено се чупи в най-горната или  най-долната намотка и при видима корозия или увреждане на метала. Повредените пружини са виновни за падането на автомобила твърде ниско до пътната настилка или когато се появи разлика във височината на предната и задната част на колата.