Спирачна помпа

Сортирай по:

Няма намерени продукти

Спирачни помпи на супер изгодни цени, огромен асортимент на световноизвестни марки производители на спирачни помпи.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоята спирачна помпа на невероятна цена в рамките на няколко минути!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!


 

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: TRW, ATE, FERODO, TEXTAR, DELPHI, BOSCH и др.

 

Спирачна помпа на достъпна цена и нейния механизъм

Спирачна помпа - задейства спирачната система на автомобила, като създава натиск върху спирачната течност. Този елемент обикновено е монтиран в отделението на двигателя и е снабден с капачка за добавяне на спирачна течност, а самата течност тя се съхранява в резервоар. Докато натискате педала на спирачката, главният цилиндър (спирачна помпа) упражнява сила срещу течността, която след това преминава през тръби към спирачките.

При автомобилите с дискови спирачки, течността помага за спирането на колелата, като оказва натиск върху буталата в спирачният апарат, пък избутват накладките. В резултат, спирачните накладки притискат диска и спират колелата на автомобила.

При превозните средства с барабанни спирачки пък, течността протича през спирачният цилиндър, карайки спирачните челюсти да натискат барабана на колелото, което води до неговото спиране или забавяне. С освобождаването на спирачния педал течността се връща обратно в резервоара. Повечето спирачни помпи се състоят от две камери, всяка от които работи върху чифт колела. Тази конструкция позволява на спирачките да сработят върху едните колела, дори ако при другите не успеят.

Проблеми

Очевидна индикация за проблем със спирачна помпа е светването на предупредителната лампа за спирачката на таблото. Други - ако педалът на спирачката не успее да се върне в нормалното си положение, след като е бил натиснат, това може да е симптом за проблемен цилиндър или спирачна помпа. Ако има изтичане на спирачна течност, спирачката ще продължи да потъва дори след освобождаването на педала, което показва повреда в спирачната система. 

Спирачната помпа е централен конструктивен елемент от работещата спирачна система. Тя преобразува усилието от натиска върху педала на спирачката в хидравлично налягане. Работата на една спирачна помпа се основава на свойствата на спирачната течност.

На съвременните автомобили се поставя двусекционна помпа. Всяка от секциите ѝ обслужва свой хидравличен контур. За автомобилите с предно предаване един от контурите обединява спирачните механизми на предното дясно и задното ляво колело, а вторият – предно ляво и задно дясно колело. При автомобилите със задно предаване ситуацията е друга: единият контур обслужва спирането на предните колела, а другият – на задните.

Автомобилната спирачна помпа е закрепена на капака на вакумния усилвател на спирачките. Над нея е разположен резервоар с две секции за подаване на спирачна течност, който е свързан със секциите на помпата. Резервоарът служи за попълване на течност в спирачната система в случай на малки загуби от протичане или изпарение. Стените на резервоара са прозрачни и това позволява да се следи визуално нивото на спирачната течност. Освен това, в резервоара има и датчик за нивото на течността, а при падането на това ниво на таблото светва сигнална лампа.

В корпуса на всички спирачни помпи са разположени две бутала. За първото бутало се закрепва вакумния усилвател на спирачката, а второто бутало е оставено свободно. Буталото е уплътнено в корпуса с гумен маншон. Връщането и задържането на буталата в изходно положение се обезпечава от две възвратни пружини.

Принцип на действие на спирачната помпа

  1. При натискане на педала на спирачката, вакумният усилвател привежда в действие първото бутало.
  2. Движейки се по цилиндъра, буталото закрива компенсаторния отвор и създава налягане, което действа на първия контур и задвижва второто бутало по следващия контур. Така, придвижвайки се напред, второто бутало в своя контур закрива компенсаторния отвор и също създава налягане в системата на втория контур.
  3. Създаденото в контурите налягане обезпечава сработването на работещите спирачни цилиндри. Кухината, която се образува при движението на буталата веднага се запълва със спирачна течност през специални отвори, което позволява да се предпази системата от попадане на ненужен въздух.
  4. След спиране на действието на буталата, те се връщат обратно под натиска на възвратните пружини.

Диагностика

Първият признак за това, че вашата спирачна помпа не е наред е ниската ефективност на спирачното действие и прекалено мекият ход на педала на спирачката. Много фактори влияят на неизправността на спирачките и често това може да е точно спирачната помпа.

Проверката започва от корпуса. На първо време се проверява дали има следи от протичане на спирачна течност по корпуса, а после и за пукнатини по него. След това се проверява състоянието на уплътнителните елементи. Ако уплътнителите са се раздули, трябва да се премине към промивка със спирт. Причина за тази повреда е използването на неподходяща спирачна течност или силното ѝ замърсяване.

При всеки ремонт на спирачна помпа, независимо от нейната цена се сменят всички гумени елементи. След промивката на детайлите, те трябва да се изсушат с топъл въздух. Огледалото и буталата също трябва да са чисти, без видими механични повреди. Херметичността се проверява на стенд и такава проверка не може да се направи в гаражни условия.