Спирачни дискове

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ

1
2
3

 

Спирачни дискове на супер изгодни цени, огромен асортимент на световноизвестни марки производители на спирачни дискове.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоите дискове на невероятна цена в рамките на няколко минути!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!


 

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: TRW, ATE, FERODO, TEXTAR, DELPHI, BOSCH и др.

 

     

     

 

 

 

В AR-AUTO.NET ще откриете голямо разнообразие от спирачни дискове на световни марки производители ATE, TRW, BREMBO, TEXTAR, FERODO, BOSCH и други, с които можете да замените вашите износени или некачествени дискове.Спирачните дискове са отговорни за съпротивлението, необходимо за забавяне и спиране на автомобила.

Въведете данните на вашия автомобил, за да намерите най-подходящите спирачни дискове на винаги изгодни цени. Този тип части стандартно пристъстват като част от спирачната система на съвременните автомобили. Те изместиха по-ниско ефективните барабанни спирачки в по-старите модели.

Автомобилните спирачни дискове са плоски, кръгли парчета от метал (чугун, стомана, карбон), монтирани на колелата. Карбоновите и керамичните модели се прилагат най-често в спортни, състезателни автомобили. В допълнение към стандартните плътни дискове, с които са снабдени повечето автомобили, има още вариации на дискове, които предлагат подобряване ефективността при спиране. Такива вариации са надупчените и вентилирани дискове (снабдени с вентили, спомагащи за справянето с високата температура, която се образува при триене).

След натискане на спирачния педал, спирачния апарат с помощта на спирачните накладки захваща спирачния диск, което следователно намалява движението на колелата. Всеки спирачен диск се износва след всяко натискане на спирачките. Ако натискането на педала на спирачката предизвиква стържене, скърцане или вибрация, това е знак, че вашите дискове са износени или деформирани (изкривени).

Изкривяването на спирачни дискове се свързва с рязката смяна на температура, например когато нагрят спирачен диск бъде облян със студена вода, когато автомобилът премине през локва. Подобни деформации биват предизвикани и от некачествения материал на самата част. Понякога малки изкривявания се отремонтирват чрез шлайфане, което отнема част от дебелината му.

Когато е налице по-сериозно изсносване / повреда е желателно да смените вашите спирачни дискове възможно най-скоро. Винаги на достъпни цени, топ предложения, оферти за комплект дискове с марки Ате, Брембо, Бош и други - намерете идеалните резервни части за Вашия автомобил в AR-AUTO.NET.

Автомобилният спирачен диск е част от хидравличния спирачен възел, състоящ се от метален диск, който се върти заедно с колелото, със същата скорост и притиснат от спирачните накладки при натискане на педала на спирачката. Накладките се притискат от двете страни на диска и забавят движението на автомобила.

Всички спирачни дискове, независимо дали са с марка Ате, Брембо или Бош, са детайли, които понасят най-много термично натоварване, като при агресивно използване в отделни части на спирачния диск температурата може да достигне до 500 градуса. В същото време, спирачните дискове са критически важни за безопасността. Така дисковете трябва да са здрави и да не се деформират при многократно нагряване и от друга страна, добре да се охлаждат чрез вентилационните канали. Друго важно качество е теглото на диска, като намаляването му оказва положително влияние на динамиката, на работата на окачването и на икономия на гориво.

 

Видове спирачен диск

 1. С вентилация и без вентилация, казано по друг начин вентилирани и плътни. Първите се състоят от две пластини, между които има кухини, разположени от центъра на диска към външната му страна. Вторите представляват една цяла пластина. Съвременните автомобили са снабдени с вентилируеми дискове. Понякога задните спирачни дискове са без вентилация, но това са редки случаи.
 2. Цели и съставни дискове. Целите са направени от цяло парче материал, обработено в съответната форма. Вторите са съставени от две части, съединени с малки болтове. Съставните дискове са доста по-технологични и ефективни, но са и по-скъпи. Основните преимущества на съставните дискове са:
 • Усилена вентилация, като вентилационните им канали са направени с ефект на центрофуга за извеждане на въздуха;
 • По-добри термични характеристики на едната съставна част на диска, която е от алуминий и подобрява охлаждането на целия диск;
 • Плаващата система на закрепване на двете части им позволява да се движат относително независими една от друга и така притискат по-равномерно накладките. Намалява се рискът за деформации;
 • Съставните спирачни дискове са по-леки с 1,5 – 2 кг. всеки, а това се усеща в общото тегло на окачването на автомобила;
 • Конструкцията им позволява при износване да бъде сменена само едната им част – пръстена, което намалява цената на ремонта.

 

Съвети за обслужване на спирачни дискове

 1. Ако поставят спирачни дискове с плаваща система на закрепване, майсторите могат да опитат да затегнат болтовете по-силно под предлог, че иначе ще издават звуци и ще се отвият. Това не е нужно. Болтовете трябва бъдар затегнати еднакво, с усилието, което е препоръчано от производителя. При по-силно затягане новите спирачни дискове могат просто много бързо да се счупят.
 2. След смяна на накладките, спирачните дискове трябва да бъдат обработени, за да се свалят остатъците от работата на старите накладки и да бъде подобрена ефективността на новите.
 3. Недопустимо тънките спирачни дискове са подложени на по-голямо натоварване. По-малкото количество материал означава голямо термично натоварване и рискове от авария. Такива дискове се сменят много често.
 4. При прегряване, некачествените спирани дискове на съмнително ниски цени се деформират или изцяло се разрушават. Това може да стане ако се използват в условия, за които не са предназначени. Например при поставяне на стандартни дискове с агресивни накладки.
 5. След съществено натоварване на спирачната система, трябва известно време да шофирате с равна скорост, без резки спирачки, за да избегнете изгарянето на накладките. Проблемът се получава след спиране, защото тогава спирачният диск спира да се вентилира и отдава натрупаната топлина на накладките.
 6. И най-малките пукнатини по спирачния диск могат да доведат до неговото разрушаване. Пукнатините са места, които са подложени на усилено и бързо разрушаване при нагряване и последващо охлаждане. Така след всяко натоварване, дискът може да се счупи. Веднага се сменят дискове, които имат пукнатини, сериозни надрасквания и петна. За да е равномерно спирането на предните и задните колела на автомобила, автомобилните спирачни дискове се сменят по двойки.