Тампони стабилизираща щанга

Сортирай по:

Няма намерени продукти

     

Тампон стабилизираща щанга 

Стабилизиращите щанги отговарят за устойчивостта на автомобила на пътя. За отстраняването на шума и вибрациите от работата на стабилизиращата щанга се използват специални тампони, тампони за стабилизираща щанга.Те са еластични елементи, които допринасят за плавното и безшумно движение. 

Какво представлява един тампон на стабилизираща щанга? Това е еластичен детайл, който се произвежда от гума или полиуретан. Неговата форма и външен вид е почти идентичен за различните модели автомобили, но понякога има някои особености, в зависимост от конструкцията на стабилизиращата щанга на автомобила. За да се повишат експлоатационните характеристики на тези тампони, понякога в тях има улейчета и  подложка от плат. Тези тампони усилват конструкцията и позволяват на детайлите да се използват по-дълго и също така защитават от механичното въздействие, което може да ги повреди. 

Кога трябва да се сменят тампони на стабилизираща щанга 

При обикновен профилактичен преглед може да се определи степента на износването на тампоните. Признаци за износване са напукванията и измененията в свойствата на гумата. Обикновено смяната на тампони за стабилизираща щанга се прави на всеки 30 000 км.  По-опитните водачи съветват да се прави смяна на всичките тампони на щангата, независимо от външния им вид. По време на профилактичния преглед  тампоните могат да са замърсени, затова, преди да ги оглеждате първо ги почистете, за да прецените правилно тяхното реално състояние. 

Симпоми на повредени тампони за стабилизираща щанга: 

  • лек луфт на волана, когато влизате в завой;
  • когато усещате биене на гума;
  • вибрации в окачването на автомобила, съпроводени с леко тропане и скърцане;
  • при прав път и добре балансирани гуми авомобилът отива встрани.

Когато забележите някои от тези симптоми направете диагностика, като първостепенна важност трябва да имат всички тампони стабилизираща щанга. След смяната им проверете как се държи автомобила. 

Скърцания на тампон на стабилизираща щанга и причини за възникването им 

Много често собствениците на автомобили се оплакват от скърцащ тампон за стабилизираща щанга. Най-често те възникват при настъпването на студовете или при сухо време. Условията за възникването им се проявяват индивидуално. Основни причини се явяват:

  • ниското качество на материала, от който са изработени тампоните;
  • втвърдяване на гумата на тампона при студените температури, поради което тя става нееластична и започва да издава скърцащ звук;

Препоръките на повечето автопроизводители, които касаят този дефект (скърцане) е да се подменят с нови. Общият съвет към шофьорите, които са се сблъксвали с такъв проблем при новите тампони стабилизираща щанга е да покарат известно време автомобила (около десет  дни) докато не се „наместят” и ако няма промяна, трябва да ги смените с нови по-качествени тампони.