Тампони

Сортирай по:

Няма намерени продукти

Какво представляват тампоните по окачването на автомобила и какво е тяхното предназначение? 

 

 

Тампоните представляват две метални втулки, между които стои гумена вложка. Те служат за съединение на детайлите от окачването на автомобила.Благодарение на гъвкавата гума между втулките, която е изработена от гума или полиуретан, те гасят колебанията, които се предават от една част от окачванто към друга. На тях се падат най-тежките натоварвания, тъй като те трябва да удържат на деформации, които получава окачването на автомобила.

Къде се намират тампоните?

Тампоните се срещат както в предното окачване на автомобила (тампони за стабилизираща щанга, тампони за носач), също така и в задното окачване на автомобила,, например тампони за заден мост и други тампони за задното окачване. В предното окачване се използват и тампони за укрепване на амортисьорите, скоростната кутия и двигателя. За всичките гумено-метални тампони е нужен постоянен и навременен контрол.

Как се проверяват дали са здрави тампоните?

Как да разберем кога е време за смяна на тамопони? Обикновено тампоните издържат около 90000 км., но в условията на не толкова добри и поддържани пътища, следва да се правят контролни прегледи на всеки 40 000 км. Можем и сами да усетим дали се е захабил тампонът на окачването. В случай, че автомобилът се управлява по-трудно, чуват се потропващи звуци - проверерете за захабен тампон. За по-голяма сигурност  се обърнете към автосервиз, където да се направи обстоен преглед .

Ако имате канал на разположение сами можете да прегледате тампоните на автомобила. Признаците на дефектирал/развален /захабен тампон са:

-Гумената част на тампона да има пукнатини и скъсвания. Желателно е преди това да знаете как изглежда нов тампон.

- Може да се провери луфтът. В случай, че той е прекалено голям, тампоните са за смяна с нови.

Не е желателно да се бавите със смяната на тампоните.

Полиуретанови или гумени тампони? Кои са по-добри?

Ако вашият автомобил има в окачването гумено-метални тампони, които може да се заменят с полиуретанови такива, тогава вие само ще подобрите характеристиките на окачванто и неговата работа. Полиуретановите тампони ще издържат най-малко три пъти повече време. Единственият недостатък на полиуретановите тампони е, че са по-скъпи от гумените.

В заключение, ако желаете да подобрите управляемостта на автомобила и да настроите окачването му по собствен стил и начин на шофитане, то полиуретановите тампони са това, което ви трябва.