Шарнири

ТЪРСЕНЕ ПО АВТОМОБИЛ

1
2
3

 

Шарнири на супер изгодни цени, огромен асортимент от части, десетки марки производители с доказан произход и качество.

Обади се на 0899 53 50 50 и ще намериш твоите шарнири на невероятна цена в рамките на няколко минути!

Свържи се с нас и ще получиш:

> Възможно най-добра ценова оферта с много варианти за избор;

> Компетентна консултация и помощ при избора;

> Технически характеристики и описание на продукта;

> Конкретен срок за доставка.

*Вземи и лично на място от магазина ни в същия ден!


 

Нека AR AUTO ви помогне да намерите частите, които отговарят за вашата кола, само с едно обаждане!

 


 

Марките, които предлагаме са: SACHS, MONROE, KAYABA, BILSTEIN и др

 

Част от нашия асортимент:

 

Шарнир на ниска цена

Шарнири – те са част от системата за окачване на автомобила и представляват опорна точка, която обезпечава взаимодействието на колелата с окачването.  Поради голямото натоварване на работния си режим, шарнирите се влияят от промените в теглото на автомобила и от условията и вида на пътя.

За да се удължи времето за износване, шарнирите се изработват от висококачествен материал. Няма точен срок за износването на шарнири. При някои автомобили това се случва след десетки хиляди километра пробег, при други срокът на износване е чувствително по-кратък.

Конструкция

Всеки шарнир съдържа корпус, палец с глава под формата на топче и гумена защита, наречена маншон. Корпусът на шарнира представлява монолитна заготовка от стомана. Ако стоманата е с ниско качество или е с неправилна термична обработка, това ще намали цената на детайла, но ще намали и срока на служба на шарнира. Доколкото палецът и главата му трябва да застават под различен ъгъл, отворът на корпуса винаги е с доста по-голям диаметър от диаметъра на топчето. Ако все пак диаметърът на отвора на корпуса допуска изскачането на топчето, резултатът е изпаднало колело на автомобила.

Намирайки се на място, което е в пряко съприкосновение с външни условия, автомобилният шарнир има нужда от постоянна защита и това е гуменият маншон. Гуменият маншон обикновено е от полиуретан и полихлоропрен и издържа на въздействието на екстремни температури, замърсяване, вода и абразиви. Този маншон е най-важният детайл, защото защитава палеца на всеки шарнир и смазката в корпуса от вода, прах и друга мръсотия. Ако този гумен детайл е повреден, се сменят всички шарнири, за да бъде еднакво нивото им на износване.

Шарнирът позволява едновременно движение в две различни равнини.

Смяна на шарнири

Смяната на шарнир е много важна, защото ако е износен, той се движи хоризонтално и вертикално и влияе отрицателно при управление на ниска скорост. Карането с висока скорост с износен шарнир е особено опасно, защото може да доведе до изпадане на колело, а тогава колата става неуправляема.

Дали вашият шарнир е в лошо състояние можем да разберем по чукането и пукането във волана, когато се прави рязък завой. Ако при движение със скорост над 70-80 км/ч във волана се получат вибрации, все едно, че има разбалансирана гума, то причината е шарнир в лошо състояние.

Във всеки случай,  шарнирът, който е тръгнал да се поврежда, няма да накара колата да бяга от пътя, нито ще прави проблеми при спиране. Ако наскоро сме купили колата и не познаваме добре поведението ѝ, може да приемем всички тези симптоми за нормални. Има един елементарен тест за състоянието на автомобилните шарнири – ако хванем гумата в горната ѝ част и силно я разклатим навътре и навън.

Усещането на някаква, дори и малка хлабина е сигнал, че има проблем с кормилен накрайник или с шарнир.  Като важна част, която държи колелото на автомобила, шарнирът трябва да се оглежда редовно. Опасното е, че при мокро време, повредените шарнири спират да тропат и да пукат. Скъсването на шарнир води до много големи повреди по колата и е предпоставка за катастрофа на пътя. Ако има хлабина или маншонът е скъсан, следва незабавна смяна.

За повечето модели автомобили, смяната на шарнир не е сложна и може да се направи и извън сервиз. Това е и един от най-честите ремонти по ходовата част на автомобила. От изправността на автомобилните шарнири зависи безопасността на пътя и не бива да се пренебрегва или да се отлага. За начало издърпайте ръчната спирачка и поставете опора  на задните колела. Отвийте гайките на предното колело, докато колата още стои на земята.

  1. Повдигнете на крик предницата на колата и я оставете на опора.
  2. Свалете колелото.
  3. Махнете гайката, която закрепва шарнира
  4. Изтеглете палеца на шарнира
  5. Не отвинтвайте гайката до края. С внимателни удари с чук натиснете палеца на шарнира и след това отвийте гайката напълно.
  6. Отвийте закрепващите болтове.
  7. Свалете вашия шарнир
  8. Преди да поставите нов шарнир, корпусът и вътрешната част на маншона се намазват добре с произволна смазка.
  9. Монтирането на новия шарнир става в обратен ред. След свалянето на автомобила на земята, го залюлейте няколко пъти, а после затегнете напълно гайката и крепежните болтове на шарнира. След пробег от 100 км., това закрепване се притяга отново.
  10. Много е важно при смяна на шарнир да не се нарани гумения маншон. Ако това стане, трябва да се смени незабавно. 

 

AR AUTO Ви предлага висококачествени модели шарнири на съвсем достъпна цена!