Амортисьори – газови или маслени да изберем?

 

амортисьори

Всички сме чували, че автомобилните амортисьори биват маслени или газови. В тази статия ще обсъдим темата за разликата между газовите и маслените амортисьори, плюсовете и минусите им и в крайна сметка – какви амортисьори да изберем за нашия автомобил.

Маслени амортисьори

Маслените амортисьори са масово използвани в старите автомобили, в днешно време също се използват често. Те са по-прости в конструкцията си и не са много взискателни откъм качество на изработката. Тяхната конструкция се състои от две тръби. Към едната от тях е свързано буталото, а в другата се съдържа маслото. Това е и основната причина да се наричат маслени амортисьори.

Газови амортисьори

Газовите амортисьори се отличават от маслените с това, че в тръбата, в която се движи буталото, се намира сгъстен газ под налягане.

Най-голямата разлика между масления и газовия амортисьор е съдържанието и състава им.

При маслените течността преминава през дюзи от една страна в друга и по този начин маслото се сгъстява, което, от своя страна, създава съпротивление на ударите и сътресенията от неравностите по пътя. Тези амортисьори се наричат двутръбни маслени амортисьори.При газовите е обратно, те се състоят само от една тръба, в която се движи буталото. Буталото се задвижва с помощта на сгъстения газ в тръбата. Газовият амортисьор се свива много по-трудно от масления и по този начин той противостои на ударите, получени по време на движение по-ефикасно.


Превъзходството на газовия амортисьор се състои в това, че в него се намира газ, който е под много високо налягане, което не може да се получи при маслото.


 

Точно това придава на газовия амортисьор допълнителна твърдост при гасенето на вибрациите. По този начин се постига по-надеждно сцепление с пътя, особено при движение с висока скорост.

Плюсове и минуси на газовите и маслените амортисьори

Автомобили с маслен амортисьор возят по-меко и комфортно, газовите возят по-твърдо, но са по-устойчиви. Газовите са особено подходящи ако сте любители на високите скорости. Газовите амортисьори са много надеждни, както казахме вече,  по простата причина, че газта в амортисьора се впръсква под налягане и той фактически не се свива, когато. От това окачването на автомобила става по-твърдo, а возещият се в този автомобил усеща всяка една вибрация. Но както се казва – всяко зло за добро. За сметка на това те са по-издръжливи, имат по-дълъг живот, по-трудно се развалят  и возят по-стабилно. Минусите им са, че са по-скъпи от маслените, защото се използва по-сложна технология за производството им и с тях се вози по-твърдо.

amortisiori

Избор на амортисьори

За да направим правилен избор, трябва да разберем  начина на шофиране на автомобила. Ако сте решили да заложите единствено на комфортното пътуване, наслаждавайки се на автомобила и пътя, и без да ви се налага да натоварвате багажното отделение, то в този случай за вас е по-добър вариант да изберете маслен амортисьор. Ако пък постоянно шофирате, по-най различни пътища, ако често ви се налага да карате по автомагистрали с максимална допустима скорост и ви е нужна стабилност, ако често автомобилът ви е натоварен, ако карате често по криви завои на висока скорост, то вашият избор е газовият амортисьор.

В заключение ще добавим, че най-важното за вашия автомобил и съответно за вашата безопасност на пътя, независимо с какъв тип амортисьори сте, е те да са здрави, за което и посъветвахме да следите в предходната статия. Ако смятате, че сме полезни или познавате някой, който също би имал нужда от подобни съвети – моля споделете тази статия и във вашите социални мрежи чрез бутоните отдолу.

Проверете всичките ни предложения за газови и маслени амортисьори  и всички останали части от пружинното окачване на автомобила на страхотни цени в нашият онлайн магазин, ако имате  въпроси не се колебайте да се свържете с нас чрез телефоните ни за контакт 0899 53 50 50 и 0878 30 30 23.

Ние, от екипа на авточасти AR-AUTO.NET, Ви пожелаваме безопасно придвижване по пътищата!

Вижте най-търсените амортисьори в нашия магазин:

Related Posts

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =