Ангренажен ремък-интересни факти

 

Ангренажен ремък – функция и устройство

Основната функция на ангренажен ремък и ролките е да осигурят синхрона между коляновия и разпределителния вал и отварянето и затварянето на клапаните в синхрон с буталата. Ако коляновият вал направи два оборота, то разпределителният вал трябва да направи само един. За да работи двигателят безпроблемно, клапаните и буталата трябва да работят в една честота.


Важно е да имате надежден ангренажен ремък особено в двигателите, в които буталата и клапаните се намират в един блок.


Понеже буталата и клапаните в такива двигатели делят едно и също пространство, благодарение на ремъка, те никога не се докосват. Когато ангренажен ремък се скъса, буталата удрят отворените клапани, в резултат на което се налага ремонт на двигателя. Напоследък ангренажни ремъци се използват и за задвижване на водна или инжекционна помпа.
Ето списък на марките автомобили, в които късането на ангренажен ремък ще доведе до скъпоструваща повреда на двигателя: Ауди, Крайслер, Деу, Форд, Хонда, Инфинити, Джип, Киа, Лексус, Мазда, Мицубиши, Нисан, Тойота, Субару и Фолксваген. В инструкциите на производителите на автомобили е посочено кога трябва да се смени ангренажен ремък. За повечето модели се упоменава смяната да става на 75 000 – 100 000 км пробег. За други марки автомобили, животът на ангренажния комплект е изчислен за 90 000 км пробег. Някои производители дори посочват 160 000 км. Смяната на ремъка не се прави само при скъсване. Ремъкът може да се разхлаби, да се амортизира и да не приляга плътно. В тези случаи двигателят също може да излезе от строя.

В много съвременни автомобили ангренажните ремъци са произведени от гума и метал, но те имат ограничен срок на експлоатация. Гумените ремъци се използват вместо метални вериги, тъй като са по-евтини и по-безшумни.

Ангренажни ролки

Ролката в ангренажния комплект представляват сачмен лагер, закрепен за двигателя, със специална броня, който служи за фиксация на ремъка. Най-важната част от структурата на ролката е запълнената със смазка кухина на лагера. В нея има метални сачми, които се движат по вграден канал, като по този начин се осигурява равномерното движение на лагера. Продължителността на живота на ролката е в пряка зависимост от вътрешната кухина на лагера. Ролката създава постоянно напрежение на ремъка и осигурява стабилността на работата му. Ако ролката се счупи или блокира и ремъкът се откачи, веднага ще се прекъсне връзката на коляновия вал с разпределителния вал, а клапаните и буталата ще се счупят.
Според предназначението си, ролките биват обтяжни и паразитни.
Съгласно статистиката, подмяната на ролките става заедно с подмяната а ремъка на всеки 60 000 – 75 000 км пробег. Пътният трафик в големите градове може да доведе до грешни изчисления на пробега, защото двигателят работи в задръстванията, ни километражът е отчита пробег. Ако към това добавим сезонните амплитуди в температурата, то причините за късане на ремъка и разрушаване на ролките се увеличават.

Качествени ангренажни ремъци и ролки, можете да закупите на конкурентни цени от нашият онлайн магазин , посочваме линк директно към продуктите, където можете да подберете директно за Ваш автомобил кликни тук

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =