Подгревни свещи – интересни факти

Подгревни свещи

Подгревни свещи
Подгревни свещи

Подгревни свещи са особен елемент от дизеловия двигател, предназначен да доведе горивната смес до необходимата за възпламеняване температура. Освен това, подгревните свещи се използват в системата на предпусковото загряване на двигателя в карбураторните двигатели и за пускане на самостоятелното парно на автомобила. Действието на подгревните свещи напълно се отличава от тази на запалителните свещи, защото не създават искра при работа. Представляват метал с нагревател на върха. Отделената топлина загрява блока на двигателя около цилиндрите. Подгревните свещи се явяват като предпусково устройство за студения двигател, когато околната температура е по-ниска от 5 градуса. По този начин работата на двигателя остава стабилна за дълъг период от време, при студен режим на работа.

Къде се поставят свещите?

Мястото на свещите зависи от конструкцията на конкретния двигател. При отделна горивна камера, те се поставят в завихрящата камера или предкамерата. Ако се използва неделима камера, то подгревните свещи се намират в нея. Съществуват и така наречените турбо-свещи, които са с друга форма на корпуса и наконечника. Тяхната функция е да се намалят течовете. Използват се основно за състезателните коли.

Видове

Според устройството си, подгревните свещи биват с единична спирала или с двойна спирала. Първият вид е по-прост и се използва в болшинството от съвременните автомобили. За сметка на единичната си спирала, тези свещи могат да се настроят за саморегулиране и за конкретна температура. Конструкцията на свещите с една спирала е по-надеждна и по-устойчива с течение на времето.
Подгревните свещи с двойна спирала позволяват по-добра регулация на оптималния баланс на температурата. За сега двойната спирала се използва само в дизеловите автомобили.

Принцип на работата

Подгревните свещи се включват автоматично заедно със завъртането на ключа за запалване, преди пускането на стартера. На таблото светват специални индикатори, които сигнализират за работата им. Следва интензивно загряване на свещите, като работната температура се достига за 2-5 секунди. След достигането на работната температура, индикаторите на таблото изгасват, но напрежението се подава още известно време. Тъй като основната функция на подгревните свещи е да загреят впръскваното гориво по време на старта на двигателя, всяка неизправност по свещите затруднява възпламеняването на горивото. Ако всичко е наред, дизеловият двигател работи в студеното време по същия начин, както и през лятото.
В днешните автомобили, подгревните свещи изпълняват още една важна функция. В продължение на няколко минути след успешния старт на двигателя, продължава подаването на електричество върху свещите за стабилизация на работния процес и обезпечаване на пълното изгаряне на горивото в камерите.
В хода на нормалната работа на двигателя, спомагателната роля на свещите е да стане част от системата за разпръскване на горивото. Потокът гориво непрекъснато се удря в наконечника на свещта и това му помага да се завихря в горивната камера. Представлявайки твърдо тяло с добра топлопроводимост, свещта продължава да подгрява впръсканото гориво.
Така се ограничава изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата и се намалява нивото на шума при пускането на двигателя.

Какви повреди могат да получат подгревните свещи?

Наличието на повреди по подгревни свещи могат да създадат множество проблеми на водача на автомобила.
– Един от най-често срещаните дефекти е наличието на вдлъбнатини и гънки по електрода на свещта. Причините за това са промени в спиралата от продължителна работа на висок волтаж, от дълго доподгряване след старта на двигателя или пък използване на свещи, които не допускат доподгряване. За да се отстранят тези възможности за повреда на свещта е достатъчно да се следват инструкциите върху опаковката на подгревни свещи – допустимо напрежение, възможности за доподгряване и други, както и да се провери релето от системата за доподгряване.
– Друга неприятна повреда е отчупен или разтопен електрод. Това може да се получи от прегряване на електрода. Причините за прегряването са свързани със запушена дюза, грешен момент на впръскване на горивото, повреден клапан, сегменти или бутало. Решението на този проблем е свързано с проверка на дюзите и настройка на впръскването.
– Когато върхът на електрода е деформиран, трябва да търсим причините в регулиращата намотка и отново в неправилния момент за впръскване на гориво. Необходима е настройка на впръскването или правилно затягане на свещта.
– Причините за издран корпус на свещта и скъсан съединителен болт се крият в затягането с голяма сила или с неподходящ инструмент. Проблемът е сериозен, защото нараненият корпус може да причини късо съединение. Решението е просто – използване на диаметричен ключ и стриктно спазване на инструкциите от производителя за силата на притягане на подгревни свещи.

Качествени подгревни свещи, можете да закупите на конкурентни цени от нашият сайт, посочваме линк директно към свещите, където можете да подберете директно за Ваш автомобил кликни тук

В края на тази статия ще Ви представим едно кратко видео относно подгревни свещи.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 17 =