Масло за двигател – интересни факти

Масло-за-двигател

Маслото за двигател играе важна роля в работата на двигателя. От маслото зависи срока на експлоатация на мотора, графика на обслужването му, икономията на гориво и т.н., затова е необходимо да се избере такъв продукт, който оптимално ще подхожда на вашия автомобил. Няма как да сбъркате при избора, тъй като в спецификата на масло за двигател няма нищо сложно. Достатъчно е да разполагате с базовата информация, за да осигурите добра работа на двигателя за дълго време.

Каква е разликата между минералното и синтетичното масло за двигател ?

Повечето от шофьорите знаят, че синтетичните масла работят по-добре от минералните, но не знаят защо това е така. Минералното масло се добива от земята – това е просто пречистена суровина нефт. Синтетичното се създава в лаборатории. При производството на синтетично масло, нефтът не само са пречиства, но и се преработва до основни молекули. После от тези молекули се съставя базово масло и се подобрява с добавки до продукт с изключителни работни свойства. Този процес позволява да се произвеждат различни масла, в зависимост от потребностите на конкретните двигатели с вътрешно горене.

Къде е преимуществото на синтетичното масло за двигател?

Ето какви са химичните процеси при работата на двигателя в реални условия.При циркулация в двигателя, маслото може да отдели утайка. Ако използвате минерален продукт, с времето в двигателя ще се отложи утайка като каша и ще намали ефективността на работа на двигателя. Синтетичните масла съдържат много по-малко вредни примеси, отколкото минералните и по-ефективно се борят с отделянето на утайка. Така двигателят е много по-надеждно защитен от всякакви отлагания. Детайлите на двигателя се намират в постоянен контакт един с друг, като се движат с висока скорост. Работата в такива екстремални условия води до износване и повреждане. Именно моторното масло е защитната бариера между детайлите. В някакъв момент минералното масло започва да губи свойствата си и защитната си функция. Синтетичните масла съхраняват защитните си функции за много по-дълго време и така увеличават срока на работа на двигателя.

Има два типа синтетично масло за двигател: полусинтетични и напълно синтетични.

Ето къде е разликата. Полусинтетиката е смес от минерални и синтетични базови масла. Благодарение на синтетичните показатели, ефективността и защитата ще са по-високи, отколкото при използването на чисто минерално масло. Напълно синтетичното масло изобщо не съдържа минерални съставки. То се произвежда на основата на синтетични базови масла, обогатени с много добавки за повишаване ефективността на конкретния продукт за по-добра защита на двигателя. Най-доброто съчетание на компонентите гарантира стабилен вискозитет на продукта, помага да се предотврати износването и корозията, намалява интензивността на триене и опазва двигателя чист. В резултат се получава продукт, който остава гладка течност и смазва добре при работа в широк диапазон на температурата и различни условия за работа на двигателя. Освен това, синтетичните масла издържат на по-дълга експлоатация и се сменят по-рядко.
Напълно синтетичните моторни масла не са идентични. Една от важните разлики между тях се състои в това, че производителите разработват състав на своите продукти на основата на различни базови масла (т.е. различни видове пречистен нефт, който използват за суровина за бъдещите смазочни материали).

Другата разлика са добавките.

Всеки производител на синтетични масла има свой патентован метод за разработка на продукти, съгласно който използват различни пропорции и комбинации от добавки, за да създадат масла с уникални преимущества и показатели на ефективност.
В какво се изразява основната разлика? Ако се сложи дори само една добавка, полученият продукт ще гарантира идеална чистота на двигателя, но дали това е достатъчно? Ако се сложи друга добавка, маслото ще работи ефективно при висока температура, но няма да е така добро при студено пускане на двигателя. Как тогава да се направи най-добър избор? Най-добрият вариант е да се търси напълно синтетично масло, което ще покрие с добри характеристики повечето параметри на двигателя. Така няма да се наложи компромис с ефективността в една сфера за сметка на друга. Преди избора на качествено масло, трябва да се прегледа ръководството по експлоатация на автомобила и да се консултира с механика, който познава колата и знае какво е най-добро за двигателя. Смяната на маслото и масления филтър навреме е гаранция за отличната форма на автомобила. Какъв е интервала, през който маслото се сменя е указано в инструкцията по експлоатация на автомобила, но това може да се разбере и от всеки автосервиз или център за продажба на моторни масла. За по-голяма сигурност смяната се прави в автосервиз.

Related Posts

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =