РАДИАТОР ЗА ПАРНО-ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Радиатор за парно
Радиатор за парно на автомобил

Всеки е наясно какво е предназначението на парното в автомобила – да поддържа топлината в салона в студено време. Освен за комфорт на водача и пътниците, парното има и друга функция – предпазва стъклата на автомобила от запотяване.

История

Преди появата на парно за отопляване на колите са се използвали миниатюрни печки и газови лампи. Първото самостоятелно подгряване на салона се появява през 1917 г., в американските автомобили. Система за отопление на колата с допълнителен радиатор и вентилатор въвеждат за първи път General Motors. Постепенно, схемата се разпространява и търпи развитие по целия свят. Съвременните автомобили се загряват с помощта на охлаждането на течността на двигателя.

Принцип на работа

Конструкцията на парното се състои от радиатор, тръби за циркулация на охлаждащата се течност, регулатор на потока на течността, въздуховод, клапи и вентилатор. Зад предния панел се намира радиатора на парното. Към него има две тръби, по които в радиатора влиза охлаждащата течност. Тя циркулира с помощта на помпа и по системата за охлаждане на двигателя, и по системата за отопление на автомобила. Когато двигателят се нагрява, се получава топлообмен. Антифризът охлажда двигателя и приема топлина от него. Горещият антифриз попада в радиатора. През това време вентилаторът на парното извежда от радиатора студения въздух. Отново се получава топлообмен: радиаторът отдава топлина на въздуха, а въздухът охлажда радиатора. Топлият въздух отива в купето. Тази система за отопление е най-ефективна и най-разпространена. За да се загрее салона на автомобила и да не позволи на стъклата да се запотят през зимата, на изхода на парното, въздухът трябва да е около 30 градуса. Клапите се нагласят според това къде искаме да отиват топлите въздушни струи – към предното стъкло, към лицето или към краката. Парното е допълнителен радиатор. Ако автомобилът не е загрят, то при включване на парното се получава допълнително охлаждане на системата. От това радиаторът ръждясва, увеличава се влажността на въздуха и по стъклата започват да текат вадички вода. Парното трябва да се включва тогава, когато течността се загрее до 50 градуса.

%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%be
Видове нагреватели

Наред с нагряването чрез течност, има още електрически и въздушни нагреватели. Те се използват за допълнително отопление. Потопените в течността електронагреватели напомнят обикновени бързовари. Но има и много по-сложни модели със зарядно устройство за акумулатора и таймер. Недостатъкът на тези устройства е зависимостта от електрическата мрежа. Въздушните нагреватели са същите като тези, които нагряват течности, но загряват въздуха. Използват се само за загряване на купето. Преимуществото им е в ниския разход на гориво.

Проблеми на експлоатацията

Обикновено ремонтът на системата за отопление не е сложен. Преди всичко трябва да се почистят отделните части на системата. Най-разпространените причини за проблем с парното са запушен радиатор, счупен кран или счупена помпа. Ако входящият шланг на радиатора е горещ, а изходящият е студен, възможно е кранчето да е счупено. Ако е здраво, трябва да се смени радиаторът. С времето, се образува котлен камък и когато той стане твърде много, радиаторът се заменя с нов. При попадане на мръсотия в радиатора, започва процес на гниене и в колата се появява лоша миризма. Като всяка друга техника, парното на автомобила се нуждае от прегледи и ремонт. Колкото по-стара е една кола, толкова по-щателно трябва да се подготви за отоплителния сезон.

Как да изберем радиатор за парно?

Изборът на радиатор за парно не е толкова прост. На пазара има десетки производители на алуминиеви радиатори, които често са еднакви на външен вид, но се различават по качество. Основната функция на радиатора на парното е да загрява салона на автомобила и, следователно, качественият топлообмен трябва да е на ниво. Смяната на парното по принцип е трудоемка и скъпа дейност и при купуване на радиатор трябва да следим дали той има гаранция за време или за пробег. Ефективността на радиатора зависи от конструктивните му особености. Например за повишаване на топлообмена в тръбата, където се движи антифризът, се поставят специални пластмасови винтообразни турбулизатори. Чрез тях се получава завихряне в потока на охлаждащата течност и топлообменът се повишава. Много от производителите се отказват от тази спирала, за да намалят крайната цена на радиатора. Но по този начин се снижава и температурата в купето на колата. Същото може да се каже и за броя на охлаждащите ламели. Много често по-евтините радиатори са с от 20 до 40% по-малко количество ламели, което пропорционално намалява топлоотдаването. 


Related Posts

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 6 =