Теч на масло – съвети как да го отстраним сами и причини за появата му

Как да разбера дали има теч на масло?

За да  следите за течове на маслото на двигателя трябва да проверявате какво е нивото му на щеката. Ако нивото спада бързо е ясно, че има загуба на масло. Докато шофирате, поглеждайте дали димът от ауспуха е синкав на цвят. Синкавият цвят може да означава, че маслото може да попада в цилиндрите. След шофиране  проверете дали не ви мирише на изгоряло масло. Ако долавяте такъв мирис, това може да е индикация, че маслото  тече върху горещи компоненти на самия двигател. На последно място, проверете за  мазни петна или локва под отделението на двигателя, особено след като колата е престояла известно време, да речем за през нощта.

Петна от масло

Как да разбера  дали петната на асфалта са от масло?

Най-вече по цвета им. Ако течността е червена, петната са най-вероятно от трансмисионно масло. Ако течността е зеленикава или оранжева на цвят и има сладък мирис, охлаждащата течност е виновникът за  тях. Кафява на цвят  течност  е сигурен знак за теч на маслото.

Какви са причините за течовете на масло?

Неправилна вентилация в картера

Много често течовете на масло се провокират от некачествена вентилация в картера, когато в него попадат изгорелите газове, които минават покрай пръстените на буталото. Най-често това се случва с автомобили с износени двигатели. Функцията на системата за вентилация на картера е да намалява налягането в него, а  изгорелите газове, които попадат в него силно го увеличават. Поради това маслото образно казано просто се изтласква. Затова е много важно преди да смените маслото да  направите и профилактика на вентилацията на картера.

Влошени уплътнения на двигателя

По-голямата част от течовете на маслото са поради влошени уплътнения на двигателя, семеринги или лоши връзки. Теч от уплътненията на картера също е често срещана причина. За да се убедите дали изтичането е от там, проверете колата на канал. Свалете предпазната кора под двигателя и вижте дали самият картер е омаслен. Ако забележите такива следи, задължително трябва да закупите ново уплътнение за картер, което се залепя със специален херметичен силикон. Проверете също пробката за източване на картера.

Влошени уплътнения на капака на клапаните

Проверете уплътнението на капака на клапаните. Ако забележите течове от тях, най-добре ги сменете с нови и ги монтирайте със специален силикон.


Проблемите тук може да се нуждаят от по-сериозни ремонти, които не са евтини, но не се паникьосвайте. Винаги можете да се  опитате  да спрете теча сами. Не спирайте да четете по-надолу  за да научите още няколко варианта сами да си помогнете.


Как да отстраним сами течове на двигателно масло­?

Добавки за спиране на теч на моторно масло

Най-евтиният и най-лесният начин е да започнете да  използвате  добавка за спиране на течове на масло от двигателя. Тези добавки омекотяват и поддържат гумените гарнитури, семеринги и гумички на клапаните ,  за да останат те по-дълго време еластични и в кондиция. Тази добавка има най-добър ефект, ако започне да се ползва още при забелязване на първите течове.

Затягане на разхлабени болтове

Друго решение е да вземете ключ и да проверите за разхлабени болтове, започвайки от картера. Болтовете могат да се разхлабят с течение на времето.

Никога не игнорирайте течовете, надявайки се, че те ще се оправят от само себе си . Течовете  от автомобила от всякакъв произход трябва да бъдат установявани, а тези от моторно масло – час по скоро. Ако знаете  какво причинява самото изтичане ще можете и по-лесно да се ориентирате къде да погледнете и как евентуално да фиксирате проблема.

Бележка на автора: Всички необходими добавки, течности и масла за Вашия автомобил можете да  намерите и поръчате сега онлайн с доставка на следващия ден  – AR-AUTO.NET.

Желаем Ви успех!

Related Posts

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 17 =