КАБЕЛИ ЗА СВЕЩИ – ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Кабели за свещи

%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b82

Задачата на високоволтовите проводници (кабели за свещи) е да предадат електрическите импулси от бобината до свещите.

Какви са изискванията към проводниците?

На първо място те трябва да са устойчиви на агресивна среда, да издържат на температура от – 60 до +240 градуса С и да не губят своите качества. На второ място, проводниците трябва да предотвратяват изтичането на ток до свързването с наконечниците на свещите. Некачествените или неизправни проводници могат да извадят от строя електронната система на автомобила и да усложнят работата на двигателя. Повишеното съпротивление ще доведе до намалена сила на импулса, бавно запалване и замиране на двигателя на повишени обороти или до липса на искра изобщо.

Устройство на кабелите за свещи

Кабелите за свещи се състоят от проводник, изолация, метални щифтове и капачки. Изолацията е еднослойно или многослойно покритие на проводника и е предназначена за предотвратяване на изтичането на ток, предпазване на кабела от въздействието на влага, смазочни материали, вредни изпарения, висока температура и механично увреждане.
Металните наконечници (щифтове) обезпечават електрическото съединение на кабела с контактите на свещите и бобината. Щифтовете трябва да притежават достатъчна устойчивост на корозия за да правят добър контакт в процеса на експлоатация.
Капачките защитават местата за съединяване на проводника с изводите на бобината, разпределителя и запалителните свещи от въздействието на външната среда и предпазване от изтичане на ток. Основните изисквания към капачките е да прилягат плътно, като след дълга употреба могат да се свалят само със специален инструмент. Те трябва да издържат на висока температура. Капачките се изработват от гума и силикон. В някои от тях се поставя допълнителен резистор.

Неизправности при кабелите за свещи

Основните неизправности са прекъсване на електрическата верига и изтичане на ток. Прекъсване на веригата се получава обикновено на мястото на съединяване на кабела с другите детайли от запалителната система. Това се получава при откачане на кабела, при лош контакт или при окисляване на проводник.
Изтичане на ток възниква при замърсени кабел, свещи, капаче на разпределителя или бобина, а също и при повредена изолация и капачки на проводника.
При ниски температури, кабелите се втвърдяват и се увеличава вероятността от повреждане на изолацията и капачките. От постоянната вибрация, съпровождаща работата на двигателя контактът на кабелите с останалите детайли от системата се разхлабва. Пробойните в изолацията на кабелите често могат да се установят по слух или визуално. Протичането на ток може да се види като прескачаща искра, а в тъмното около кабела се образува сияние.

Препоръки при избор на кабели за свещи

Най-важното е да се прочете информацията върху опаковката, на която е указан моделът на автомобила за когото са предназначени кабелите. Ако производителят не е изписан, тези кабели не трябва да се купуват, в такъв случай се обърнете към специалист. За предпочитане са кабелите с изолация и капачки, които ще издържат както на студено, така и на горещо време.

Преглед на кабелите

Симптомите за неизправен или износен кабел за свещи са нестабилната работа на празен ход, прекъсване на запалването на двигателя, намален пробег. Как се установяват дефектите по кабелите?
– Чрез оглед на кабела с помощта на фенер или на място с добра осветеност се разбира дали има физически повреждания на кабела или капачката – прорези или прогорени места. Трябва добре да се огледат свещите, изолацията около проводника и бобината.
– Пускането на двигателя и внимателното ослушване за шум от пращене може да покаже, че има изтичане на ток.
– Когато добре изолирана отвертка се прокара по дължината на запалителната свещ, около бобината и гумените накрайници и се види дъга,това означава, че има неизправен кабел.
– С напълнен с вода пулверизатор може леко да се пръсне около накрайниците и да се види дали се образува дъга и има ли изпаряване. Ако се появи дъга, трябва веднага да се изключи двигателят и да се свалят капачките. Наличието на сажди означава, че свещите трябва да се сменят.

– Макар и елементарно, правилното разполагане на кабелите също е от голямо значение. Кръстосаното съединение може да предизвика изтичане на електроенергия. Справянето с тази задача е лесно, ако се следи ръководството по експлоатация на транспортното средство.
В процеса на ползване на автомобила, преди всичко е необходимо кабелите да се поддържат чисти и сухи. Препоръчително е периодично да се забърсват от бензин кабела, капачките, бобината и свещите. Когато кабелите се свалят, те не се дърпат, а първо се свалят капачките. Капачките по принцип са много важен детайл от кабелите, защото намаляват окисляването на накрайниците и гарантират плътност на контакта.

Качествени кабели за свещи, можете да закупите на конкурентни цени от нашият онлайн магазин , посочваме линк директно към продуктите, където можете да подберете директно за Ваш автомобил кликни тук

В края на тази статия ще Ви представим едно кратко видео относно кабели за свещи.

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =