Лагер главина-интересни факти

Какво представлява лагер главина?

Лагер главина е част от окачването на  автомобила, с важна роля за безопасността на движение, тъй като отговаря за свободното движение на колелата. Състои се от лагери, уплътнения и сензори, разположени в корпус. Лагер главината има решаващо значение за горивната активност, антиблокиращата система и др. Ето защо е изключително важно, когато се купува резервна лагер главина, тя да е с високо качество. Изглеждащите като добра сделка лагер главини на ниски цени и съответно с ниско качество, могат да причинят сериозни проблеми на автомобила. Един от тези проблеми са вибрациите на колелата. Ако уплътненията са слаби, то през тях ще влезе вода и мръсотия, които ще унищожат лагера. По-сериозните аварии, които некачествен лагер главина може да причини са изпадане на колело по време на движение или проблем с антиблокиращата спирачна система.

Функция на лагер главина

Спирачната безопасност е в пряка зависимост от работата на лагер главината. Сензорът за скоростта на колелата, контролиращ  спирачната ABS система срещу блокиране, също се задейства от лагерите. Също както ABS и TCS системата за контрол на сцеплението използва сензорите за скорост на колелата. Посочените две системи, работещи в пряка зависимост с лагер главината, позволяват на шофьора да контролира автомобила при рискови пътни условия.


Поради важната си функция – да поемат цялата маса на автомобила и да осигуряват въртенето на колелата при минимално съпротивление, лагерите трябва да бъдат в постоянна изправност.


Ако са износени и прегряват, се появяват луфт и шумове и вероятността колелото да блокира или да падне е съвсем реална. Шумът от лагер главината се увеличава с увеличаването на скоростта и не се променя при поддържане на една и съща скорост за разлика от шумовете по трансмисията, диференциала или полуоската. При реглаж или ремонт на спирачките винаги може да бъде установен и евентуален проблем на лагер главината. Понеже работи при екстремни условия и натоварвания, изискванията към лагер главината са много високи по отношение на вибрациите и осевите усилия. За тази част от автомобила е важно да е с дълъг живот и с нисък коефициент на триене.

Типове лагер главина

Лагерите могат да се разделят на три типа:

1. Първи тип лагер главина

Компактен, предварително натегнат, фиксиран, добре смазан и уплътнен.

2. Втори тип лагер главина

Лагер с интегрирана главина за закрепване на спирачния диск и колелото.

3. Трети тип лагер главина

Компактна, високотехнологична част с интегриран елемент за спирачния диск  колелото, с вградени сензори за скоростта, които  генерират всички сигнали от ABS/ESP  и контролират спирането. Този тип лагер главина гарантира висока прецизност при шофиране.

Качествени лагер главини, можете да закупите на топ цени от нашият онлайн магазин , посочваме линк директно към продуктите, където можете да подберете директно за Ваш автомобил кликни тук

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − three =