Воден радиатор

 Воден радиатор 

радиатор за кола
Воден радиатор за автомобил

Воден радиатор на охладителната система играе много важна роля, тъй като тя предотвратява прегряването на двигателя на автомобила, което е неизбежно по време на работа. Най-важният елемент на охладителната система е воден радиатор, който осигурява ефективно охлаждане на течността. Охладителната система на автомобила е специално проектирана да охлажда частите на двигателя, които се нагорещяват по време на работа. Съвременните автомобили имат охладителни системи, които освен основната си функция изпълняват и редица други важни функции:

– затоплят въздуха във вентилационната, отоплителната и климатичната система;

– охлаждане на отработените газове в системата за рециркулация на отработените газове;

– охлаждане на работната течност в автоматичната скоростна кутия;

– охлахдат въздуха в системата за турбокомпресор.

Към днешна дата има няколко системи за охлаждане на двигателя: въздушни, течни и комбинирани. В течна система топлината от нагретите елементи на двигателя се отвежда от потока на течността, във въздушната система – от въздушния поток. В комбинирана система се комбинират въздушни и флуидни системи. Повечето съвременни автомобили са оборудвани с течна охладителна система, сред предимствата на която може да се открои, е ефективно и равномерно охлаждане. В допълнение, системата за течно охлаждане има ниско ниво на шум. Независимо от типа двигател на автомобила – бензинов или дизелов, дизайнът на охладителните системи е почти еднакъв. Охладителната система включва следните елементи:

– воден радиатор на охладителната система;

– топлообменник на нагревателя (радиатор за парно);

– маслен радиатор;

– разширителен съд;

термостат;

– водна помпа;

– вентилатор на радиатора;

– фланци;

Устройство на воден радиатор

Най-важният структурен елемент не само на охладителната система, но и на самия двигател, е водният радиатор. Прототипът на модерен радиатор е инсталиран дори на първите автомобили, тъй като без него работата на двигателя не е възможна. Радиаторът на охладителната система изпълнява такава важна функция като поддържане на работната температура на двигателя и защитата му от прегряване. По правило автомобилният радиатор се състои от елементи като горни и долни резервоари, сърцевина, крепежни елементи. Радиаторът е проектиран така, че течността, постъпваща в него директно от водната риза на двигателя, се охлажда до необходимата температура.

Радиаторните резервоари, както и сърцевината, която е запоена към тях, обикновено са изработени от месинг, или от алуминий, което осигурява добра топлопроводимост. Сърцевината на радиатора се състои от тънки напречни пластини, през които преминават плоски вертикални тръби, запоени към тези пластини. Течността, която преминава през сърцевината на охлаждащия радиатор, се разделя на много потоци. Такова устройство на сърцевината позволява течността да се охлажда по-интензивно, тъй като площта на контакт на течността със стените на тръбите се увеличава значително. Резервоарите на радиатора са свързани към охладителната риза с тръби. Долният резервоар е оборудван със специален кран, предназначен за източване на течност от радиатора. За източване на водата от водната риза има и кран в долната част на блока. Течността се налива в охладителната система през гърлото на резервоара, разположено отгоре и затворено с капак.

Принципът на работа на радиатора

Охладителните системи, с които са оборудвани съвременните автомобили, отчитат много важни параметри, включително температура на двигателя, температура на течността и маслото, температура извън купето и др. Принципът на работа на охладителната система е следният. Благодарение на водната помпа охлаждащата течност е в постоянно движение, циркулирайки в кръг, измивайки горещите стени на главата на блока и цилиндрите. По този начин е възможно да се избегне прегряване на двигателя, тъй като топлината се отстранява от нагретите части. След това горещата течност се изпраща към охлаждащия радиатор, който осигурява отвеждане на топлината в околната среда. В този момент цикълът завършва и охладената течност преминава през нов цикъл.

По този начин можем да заключим, че радиаторът е вид топлообменник, който осигурява охлаждане на течността. За да се направи работата на радиатора още по-ефективна, пред двигателя е монтиран специален вентилатор на радиатора, който издухва въздух върху повърхността на радиатора, поради което процесът на топлообмен значително се ускорява. Вентилаторът на радиатора се стартира автоматично от специален температурен датчик, който се задейства в момента, в който работната температура на двигателя започне да се повишава над допустимата норма. Вентилаторът и охладителният радиатор са монтирани директно пред двигателя.

Водни радиатори за автомобили на изгодни цени, можете да закупите в нашият онлайн магазин AR AUTO  или в физическия ни магазин в гр. София  ж.к. Младост 3, ул. Филип Аврамов Бл. 346 (срещу бензиностанция Петрол)

Related Posts

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 3 =